Mentaltræning
Mentaltræning er et meget vigtigt redskab til at sikre, at de ønskede evner og færdigheder bliver en naturlig del af dig i fremtiden. Idrætsfolk bruger tit træningsformen til at forbedre deres evner eller en speciel detalje, som driller dem, når de føler sig presset. I min coachpraksis bruger jeg mentaltræning, når der er behov for at ændre på overbevisninger, vaner og adfærdsmønstre, som forhindrer klienten i at opnå den mentale styrke, der skal bruges til at nå de ønskede resultater.
Hvad er mentaltræning ?
Det vigtigste element i et mentaltræningsprogram er den visuelle evne. Det at kunne forestille sig det, man skal træne. Dernæst kræves der en god kontakt til kroppen og følelserne. Visualiseringsevnen kræver ikke, at du ser, hver eneste detalje i billedet. Evnen kan optrænes; vi kan alle se med vores indre øje, vi gør det altid, for det er en af hjernens måder at arbejde på. Du har med andre ord selve værktøjet med dig over alt. Nu er alle ikke lige rutinerede og bevidste i denne kunst, så her træder jeg til.
Hvad består øvelserne til din mentaltræning af?
Undervejs mens jeg udfører f.eks. en coaching, så lægger jeg mærke til, hvordan du udtrykker dig verbalt, altså lægger mærke til tonehøjde og talehastighed. Din stemme sammen med dit kropsprog fortæller mig, hvordan du bearbejder og forstår verden. Generelt sagt opdeles mennesker i grupperne Visuel, Auditiv, Kinæstetisk og Auditiv digital, som har hver deres præferencer. Når det er afklaret, finder jeg deres fortrukne måder at udtrykke og beskrive støttende følelser på. På denne måde samler jeg de informationer, som bruges til en øvelse i mentaltræning.
Hvordan skabes øvelserne til din mentaltræning ?
Når vi sammen har fået et overblik over, hvad der skal styrkes, forandres eller udvikles, giver jeg dig en øvelse, som vi afprøver for at sikre, at den består af de rigtige delelementer, som hjælper dig til at se situationen for dig i kontekst. Dertil knytter vi de følelser, som du har sagt, at der er brug for til denne handling. Dertil knytter vi bestemte tanker, kropsholdninger m.m. På den måde skaber vi din øvelse i mentaltræning.
Hvordan bruger du din mentaltræning ?
Når vi har finpudset og justeret elementerne i øvelsen, skal du bruge den dagligt op til flere gange. Periodens længde afhænger af formåle. Hvis vi arbejder på en forandring, anbefaler jeg at den bruges dagligt i mindst 30 dage og op til 90 dage. Sammen justerer vi løbende for at sikre, at resultatet bliver skabt.
Virker mentaltræning
Ja det gør det. Der er lavet forsøg med dette Her har du et eksempel. En professionel golfspiller blev indlagt på et hospital, han blev udskrevet 2 uger efter. Hans træner kendte hans form og resultater. Golfspilleren skulle deltage i en turnering 2 uger efter udskrivelsen. Træneren satte Golfspilleren til at lave en mentaltræningsøvelse, flere gange dagligt. Golfspilleren så sig selv slå det ypperste slag. Han så banen, følte kroppens balance, Han så og mærkede kroppens mindste bevægelser medens han udførte det mest perfekte slag. Da han stod på en bane igen efter sin fysiske genoptræning, leverede han 30% flere perfekte slag en han gjorde før.
Denne historie var årsagen til, at sportens verden fik øjnene op for mentaltræningsprogrammer.
Oplever du, at der er noget, du skal lære, forandre adfærd, skifte overbevisninger eller andet, så er du hjertelig velkommen til at kontakte mig til en uformel samtale.